زمانبندی تمام اتوماتیک و تامین مواد در اکسل(بخش دوم):
این مجموعه آموزشی مکمل مجموعه آموزشی زمانبندی تمام اتوماتیک تولید و پروژه در اکسل (بخش اول) می باشد. این بدین معناست که قبل از آموزش دیدن این مجموعه آموزشی ابتدا باید مجموعه آموزشی زمانبندی تمام اتوماتیک تولید و پروژه در اکسل (بخش اول) را آموزش دیده باشید زیرا نکات پایه گفته شده در بخش اول، در بخش دوم تکرار نمی شود و عواقب عدم یادگیری نکات کدنویسی ناشی از آموزش ندیدن بخش اول بر عهده دانشپذیر محترم میباشد. یادگیری بخش دوم کاملا وابسته به یادگیری بخش اول است.
پیش نیاز های لازم برای یادگیری مجموعه آموزشی “زمانبندی تمام اتوماتیک و تامین مواد در اکسل” چیست؟
این مجموعه آموزشی به صورت کامل با استفاده از کد نویسی VBA در اکسل ایجاد شده و هیچ جای آن فرمولنویسی یا از توابع اکسل بهره گرفته نشده است. دانشپذیر عزیز ابتدا بایستی روی مفاهیم برنامه ریزی تولید مروری داشته باشد و سپس سطح کدنویسی VBA خود را قوی کرده باشد. با پیش فرض مسلط بودن بر مفاهیم اصلی برنامه ریزی تولید و کدنویسی VBA در اکسل، شروع یادگیری بایستی از زمانبندی تمام اتوماتیک تولید و پروژه در اکسل (بخش اول) آغاز شود و در نهایت با این مجموعه آموزشی خاتمه یابد.
مجموعه آموزشی “زمانبندی تمام اتوماتیک و تامین مواد در اکسل” چه کمکی به ما می کند؟
همانطور که در پست زمانبندی تمام اتوماتیک تولید و پروژه در اکسل (بخش اول) گفته شد، نمیتوان گفت که یک مجموعه آموزشی بتواند همچون یک مشاور و یا یک مهندس متناسب با واحد تولیدی شما، برنامه ریزی تولید را برای شما پیاده کند. در واقع برای برنامه ریزی تولید، نسخه واحدی نداریم که درمان برنامه ریزی در تمام صنایع تولیدی باشد. به همین دلیل است که در سایت من هیچگاه برنامه آماده شده در اکسل به فروش گذاشته نمی شود؛ چون عقیده دارم این شما و یا کارشناس شما است که بایستی آموزش ببیند و متناسب با صنعت موجود آن را پیاده سازی کند. اما سخن کوتاه کنم و برم سر اصل مطلب…(معایب استفاده از نرم افزارهای کنترل پروژه مانند msp و primavrera در تولید را از اینجا مطالعه کنید.)
این مجموعه آموزشی مطابق با آنچه در فیلم معرفی میبینید، هر آنچه که شما برای ساخت یک زمانبندی تولید حرفه ای نیاز دارید، با لحاظ کردن منابع در دسترس در واحد زمان(مصرفی و کاری)، تعطیلی یا بیکاری، توالی عملیات، قابلیت بروزرسانی و ثبت اطلاعات واقعی تولید روزانه و خیلی امکانات دیگر (که تا به کنون در ایران نبوده و نیست و نخواهد آمد.) زمانبندی تولید و تامین مواد را به صورت مختصر شده (Brief) به شما آموزش می دهد. اما مختصر شده یعنی چه؟
یعنی در این مجموعه آموزشی تکنیک لحاظ کردن محدودیت منبع کاری (نیروی انسانی، ماشین و…) و محدودیت منابع مصرفی (سیمان،قطعات مصرفی، پت و…) در طول زمان به شما آموزش داده می شود ولی فقط سه منبع کاری و سه منبع مصرفی. شما با توجه به آموزش داده شده برای این تکنیک ها و همچنین توانایی های کدنویسی VBA خودتان می توانید آن را گسترش دهید تا قابلیت تعریف تقویم برای چند منبع کاری و مصرفی را داشته باشیم. یا به عنوان مثال در این مجموعه آموزشی، تنها آموزش تکنیک توالی عملیات از نوع FS و SS ( که پر استفاده ترین روابط بین فعالیت ها و به خصوص فعالیت های تولیدی می باشند.) آموزش داده می شود، اما شما می توانید با توجه به آموزش داده شده برای این تکنیک و همچنین توانایی های کدنویسی VBA خودتان آن را گسترش دهید و روابط SF و FF را نیز ایجاد نمایید. (دقیقا مطابق با فیلم معرفی)
تفاوت مجموعه آموزشی بخش اول و بخش دوم زمانبندی در چیست؟
این مجموعه آموزشی نسبت به زمانبندی تمام اتوماتیک تولید و پروژه در اکسل (بخش اول) بسیار کاربردی تر و اجرایی تر می شود. البته این حرف بدین معنا نیست که مجموعه آموزشی بخش اول کم ارزش است. تمامی نکات مثبت و قدرتمندی که از این مجموعه آموزشی در ادامه گفته می شود، از توانایی های مجموعه آموزشی بخش اول، هیچی کم نمیکنه بلکه این مجموعه آموزشی مکمل مجموعه آموزشی بخش اول است و یادگیری بخش دوم کاملا وابسته به یادگیری بخش اول است. در ضمن به کار گرفتن آموزش های گفته شده در این دو مجموعه آموزشی در کنار هم یک برنامه ریزی طلایی و ارزشمند ایجاد مینماید.
پس برای اینکه به تفاوت های این دو مجموعه آموزشی به صورت دقیقتر آشنا شوید و متوجه شوید که هر دوی این مجموعه آموزشی تکمیل کننده هم هستند و هر کدام از آنها دنیایی از نکات برنامه ریزی اجرایی هستند، از شما عزیزان دعوت میکنم که تا انتهای این مقاله را مطالعه بفرمایید تا به صورت آشکار به مکمل بودن این دو مجموعه آموزشی پی ببرید.
زمانبندی یا برنامه ریزی تامین مواد چیست؟ (MRP)
شاید الان با خواندن عنوان بالا به مهمترین تفاوت میان مجموعه آموزشی زمانبندی تولید بخش اول و دوم پی برده باشید. آقا اجازه!!!؟؟؟
یعنی ما در این مجموعه آموزشی(بخش دوم) برنامه ریزی تامین مواد یا MRP انجام می دهیم؟!
پاسخ بله است یعنی اینکه در زمانبندی تمام اتوماتیک تولید و پروژه در اکسل (بخش اول) تاکید اصلی داریم روی زمانبندی تولید بر اساس منابع در دسترس همچون زمان،نیروی انسانی،ماشین آلات، پیشنیاز ها و توالی تولید و… و در زمانبندی تمام اتوماتیک و تامین مواد در اکسل(بخش دوم) علاوه بر مباحث مجموعه زمانبندی بخش اول، نیازمندی های متریال مصرفی و خریدنی انجام می شود. علاوه بر این ویژگی ممتاز، امکان فوق العاده جذابی که در بخش دوم انجام می شود، زمانبندی تولید و تامین مواد بر اساس BOM-Bill of Material است ؛ یعنی کافی است که در ابتدا یکبار برای همیشه BOM محصولات را تعریف کنید تا بتوانید ثبت سفارش های تولیدی را برای تمامی محصولات داشته باشید. و برنامه بر اساس منابع کاری در دسترس در واحد زمان، تامین مواد مصرفی، ذخیره اطمینان منابع مصرفی، منابع مصرفی موجود، زمان کاری و غیرکاری، اولویت های تولیدی سفارشات، توالی عملیات تولیدی و ثبت اطلاعات واقعی، برنامه ریزی تولید عملیات و برنامه ریزی تامین مواد را انجام دهد. جالبه!نه؟ هنوز اولش…
آقا اجازه!!!؟؟؟ چقدر سوال میکنی عزیز من…بپرس جان دل…
یعنی در مجموعه زمانبندی تمام اتوماتیک تولید و پروژه در اکسل (بخش اول)، MRP انجام نمی شود؟
خب لازمه که مروری داشته باشم روی مبحث MRP،
همانطور که در پست کاربرد اکسل در برنامه ریزی تولید گفته شد، MRP پایه زمان بندی برای تولید و خرید قطعات یا زیر مونتاژها (Material) محصول است و بیان می کند برای اجرای برنامه تولید اصلی(MPS) بر اساس سیاست های سفارش دهی، Lead Time ها، ساختار محصول(BOM)، موجودی در دست و…، تولید و خرید هر یک از قطعات یا زیر مونتاژها چه زمانی بایستی انجام شود.
در زمانبندی تمام اتوماتیک تولید و پروژه در اکسل (بخش اول) بیشتر به برنامه ریزی احتیاجات تولید می پردازیم ولی در زمانبندی تمام اتوماتیک و تامین مواد در اکسل(بخش دوم) به برنامه ریزی احتیاجات تولید و تامین مواد می پردازیم.
حالا که با تفاوت اصلی زمانبندی بخش اول و دوم آشنا شدیم، بریم سراغ معرفی توانایی ها و مفاهیم اصلی زمانبندی تمام اتوماتیک و تامین مواد در اکسل(بخش دوم).
روند کار برنامه “زمانبندی تمام اتوماتیک و تامین مواد در اکسل” چگونه است؟
۱. در این برنامه شما ابتدا بایستی موارد زیر را برای برنامه تعریف کنید:
تعریف محصولات نهایی: که شامل تعریف کد محصول، واحد شمارش محصول، منبع کاری مانند دستگاه ها و ماشین آلات لازم(در ادامه بیشتر توضیح داده می شود.) و زمان تولید (زمان آخرین فرآیند تولیدی محصول) است. (فرم تعریف محصول)
تعریف منبع کاری: به کلیه منابعی همچون تجهیزات، ماشین آلات، ابزارها، نیروی انسانی و… گفته می شود. تعریف منبع کاری شامل تعریف کد منبع، نام منبع، واحد شمارش و حجم در دسترس است. (فرم منبع کاری)
تعریف منبع مصرفی: کلیه مواد اولیه تامینی یا خریدنی میباشد. تعریف منبع مصرفی شامل تعریف کد منبع، نام منبع، واحد شمارش و موجودی واقعی اولیه در دسترس است. (فرم منبع مصرفی)
تعریف BOM محصول: در این مرحله لیست منابع مصرفی و عملیات تولیدی در قالب درخت محصول به صورت دقیق قابل تعریف است. (فرم BOM)
تعریف تقویم زمانبندی: این تقویم امکانات فوق العاده دقیقی همچون زمان شروع زمانبندی، شیفت های کاری، روزهای کاری، اضافه کاری، تعطیلات رسمی و … برای تعریف زمان در دسترس تولید در اختیار کاربر میگذارد. (فرم تقویم زمانبندی)
۲. پس از تعریف موارد بالا اکنون میتوانید سفارشات تولیدی را ثبت کنید. هر سفارش تولیدی ممکن است شامل تولید چندین نوع محصول در تیراژ های متفاوت باشد. برای ثبت سفارشات کافی است که به ازای هر محصول تولیدی از آن سفارش، کد سفارش، نام محصول، تعداد تولید را انتخاب کنید و دکمه زمانبندی را بزنید. (فرم زمانبندی و بروزرسانی)
۳. اکنون برنامه بر اساس تعریف های قبلی به صورت هوشمند توالی عملیات تولیدی، پیشنیاز های عملیات تولیدی، منابع مصرفی(مواد اولیه تامینی)، زمان کل تولید هر عملیات، میزان استفاده منابع مصرفی برای هر عملیات در واحد زمان و … را محاسبه میکند. برنامه به صورت خودکار، شماره اولویت، کد سفارش، کد محصول و عملیات تولیدی، تعداد تولید برنامه ای هر عملیات تولیدی، زمان هر عملیات و سایر موارد را با در نظر گرفتن توالی عملیات، به صفحه زمانبندی انتقال می دهد. (نیاز نیست هیچ گونه اطلاعاتی توسط کاربر در صفحه زمانبندی تولید ثبت شود.) در نهایت کار زمانبندی بر اساس منابع کاری در دسترس، زمان کاری در دسترس، توالی عملیات انجام می شود. یعنی نبود منابع مصرفی به عنوان یک محدودیت در زمانبندی عملیات طلقی نمی شود بلکه فقط برنامه ریزی تامین و خرید آن انجام می شود. (فرم زمانبندی و بروزرسانی)
۴.پس از زمانبندی سفارشات تولیدی می توانید میزان مواد اولیه مورد نیاز را ملاحظه کنید و تامین مواد اولیه را نیز انجام دهید.(فرم گزارش تامین مواد) سپس از طریق فرم “منابع مصرفی” سفارشات در راه مواد اولیه را ثبت کنید.
۵.به منظور بروزرسانی برنامه به ابتدای شیفت تولیدی بعدی، میتوانید پس از ثبت زمان شروع و پایان واقعی هر عملیات تولیدی، تعداد تولید واقعی به ازای هر محصول و مواد اولیه در دسترس واقعی، زمانبندی را بروزرسانی کنید تا برنامه بروز شود و گزارشات تامین مواد و زمانبندی تولید پیش رو حاصل گردد. (فرم زمانبندی و بروزرسانی)
معرفی مختصر مجموعه آموزشی “زمانبندی تمام اتوماتیک و تامین مواد در اکسل”:
خب بریم سراغ اصل موضوع و ببینیم که این زمانبندی تمام اتوماتیک و تامین مواد در اکسل(بخش دوم) به چه صورتی است. محیط اصلی این برنامه مطابق شکل زیر است و شامل ۴ بخش اصلی می شود:
- نمایش سفارشات تولیدی
- محور زمانی
- گانت چارت سفارشات تولیدی
- زبانه دکمه های فرمان
همانند مجموعه آموزشی بخش اول اما اون کجا؟!!! و این کجا؟!!!
۱-محیط نمایش سفارشات تولیدی:
یکی دیگر تفاوت های این مجموعه آموزشی با مجموعه آموزشی بخش اول این است که اطلاعات ورودی همچون اولویت، کد محصول، کد سفارش، تعداد تولید برنامه و… که بایستی توسط کاربر وارد شود، نباید از طریق قسمت “محیط نمایش سفارشات تولیدی” در سلول ها وارد شود. در واقع تمامی ثبت اطلاعات ورودی باید از طریق فرم های ساخته شده که از “زبانه دکمه های فرمان” در دسترس هستند و در ادامه معرفی میگردند، وارد شوند.
در این قسمت از محیط برنامه سفارشات تولید افزوده می شوند و اطلاعات آنها نمایش داده می شود. این اطلاعات شامل موارد زیر است:
اولویت: در این برنامه به ترتیب الویتی که برای سفارشات مشخص میکنیم، زمانبندی تولید انجام می شود. به نوعی الویت بندی باعث می شود که بالا یا پایین بودن سفارش تولید در سطر اکسل مهم نباشد و فقط کافی است به آن سفارش، شماره الویت بالاتری بدهیم. پس به نوعی با اینکار توالی انجام سفارشات مشخص می شود. دلیل وجودی اولویت این است که، هرگاه بخواهیم سفارشی خارج از برنامه را جلو بیاندازیم نیاز به جابه جایی و تغییر سفارشات بین سطر های اکسل نباشد و با تغییر الویت بتوان آن را در زمانبندی تولید قرار داد.(توسط کاربر وارد می شود.)
کد سفارش: نام یا کد سفارشات بنا به نیاز شما می تواند باشد. (توسط کاربر وارد می شود.)
کد محصول: نام یا کد محصولات بنا به نیاز شما می تواند باشد. (توسط کاربر وارد می شود.)
زمان شروع و پایان برنامه ای: برنامه بر اساس توالی عملیات، روابط، تاخیر یا تعجیل، منابع در دسترس، تعطیلی ها و سایر موارد که در ادامه تعریف می شوند، زمانبندی تولید را انجام می دهد و سفارشات را در سریع ترین زمان ممکن با توجه به محدودیت ها و شرایطی که ما تعریف میکنیم، می چیند و زمان و شروع برنامه را در این دو فیلد قرار می دهد. این زمان در صورت Re plan یا برنامه ریزی مجدد بروز شده و زمان شروع و پایان برنامه ای جدیدی برای عملیات های باقیمانده نمایش داده می شود. زمانی که سفارش تولیدی از برنامه تولید خارج شود و تولید آن به صورت کامل صورت بگیرد، فیلد های زمان شروع و پایان برنامه ای خالی می شوند. (توسط برنامه محاسبه می شود.)
تعداد تولید برنامه ای: در این فیلد میتوانید تعداد مورد نیاز تولید برای هر سفارش و هرمحصول را وارد کنید. (توسط کاربر وارد می شود.)
زمان شروع و پایان واقعی: این فیلد در زمان ثبت اطلاعات واقعی و بروز رسانی برنامه جهت برنامه ریزی مجدد بایستی تکمیل گردد. از آنجایی که تولید در حالت واقعی ممکن است به صورت مقطعی باشد و به صورت پیوسته مانند حالت برنامه ای صورت نپذیرد. کاربر می تواند هر بار با مشخص کردن زمان شروع واقعی ثبت اطلاعات واقعی را انجام دهد. ثبت اطلاعات واقعی با محور سبز رنگ روی گانت چارت نمایش داده می شود. (توسط کاربر وارد می شود.)
شروع اولیه واقعی: چناچه برای اولین بار به ازای هر عملیات اطلاعات شروع واقعی را در فیلد “زمان شروع و پایان واقعی” قرار دهید، این فیلد به صورت خودکار از روی فیلد “زمان شروع واقعی” تکمیل می شود. (توسط برنامه محاسبه می شود.)
تعداد تولید واقعی: این فیلد در زمان ثبت اطلاعات واقعی و بروز رسانی برنامه جهت برنامه ریزی مجدد بایستی تکمیل گردد. مشخص می کند که چه تعداد تولید واقعی انجام شده است. (توسط کاربر وارد می شود.)
تعداد تولید باقیمانده: این فیلد به ازای هر بار که در فیلد “تعداد تولید واقعی” مقداری قرار داده شود، با توجه به تعداد تولید برنامه ای و تعداد تولید واقعی، محاسبه می گردد. (توسط برنامه محاسبه می شود.)
زمان برنامه ای (ساعت): مدت زمان برنامه ای لازم برای انجام تعداد تولید باقیمانده برنامه ای می باشد . (توسط برنامه محاسبه می شود.)
۲-محور زمانی:
در این قسمت از محیط برنامه محور زمان (توسط برنامه محاسبه می شود.) نمایش داده می شود. سایر تنظیمات برنامه نظیر، اعمال تعطیلی، منابع کاری و مصرفی در دسترس و… خارج از این محیط و به صورت حرفه ای تر انجام می شود که در ادامه ملاحظه خواهید کرد که این مورد هم یکی دیگر از تفاوت های میان مجموعه آموزشی زمانبندی تولید بخش اول و دوم است.
۳-گانت چارت:
گانت چارت این برنامه همچون زمانبندی تمام اتوماتیک تولید و پروژه در اکسل (بخش اول) کاملا هوشمند است و به راحتی تمامی اطلاعات واقعی و اطلاعات برنامه ای تولید را با محور های سبز(واقعی) ، قرمز (برنامه ای) و آبی (برنامه ای) نمایش می دهد. هر بار با انجام بروزرسانی نیز جا به جایی های لازم در گانت چارت انجام می شود و نیاز به هیچ گونه تغییر دستی توسط کاربر نیست.
اما چرا اطلاعات برنامه ای این گانت چارت طی دو رنگ قرمز و آبی نمایش داده می شود. (تفاوتی دیگر میان مجموعه آموزشی زمانبندی تولید بخش اول و دوم)
آبی: نشان دهنده این است که برای انجام عملیات مورد نظر در زمان برنامه ای ارائه شده، متریال تامینی موجود است.
قرمز: نشان دهنده این است که برای انجام عملیات مورد نظر متریال تامینی موجود نیست و برای اجرای این عملیات در زمان نشان داده شده برنامه ای روی گانت چارت، بایستی طبق برآورد برنامه، دستورات خرید و تامین مواد اولیه انجام شود.
با استفاده از امکانات فوق حرفه ای تدریس شده در زمانبندی تمام اتوماتیک تولید و پروژه در اکسل (بخش اول) شما میتوانید مواردی همچون نمایش روابط بین فعالیت ها با رسم بردار های آبی(FS) و سبز(SS) ، نمایش زمان های بیکاری و تعطیلی، نمایش مقدار تولید لازم، زمان و نام سفارشات با حرکت موس بر روی هر کدام از محور های تولید برنامه ای و… را به این گانت چارت اضافه کنید و این گانت چارت را زیباتر و حرفه ای تر ایجاد کنید.
۴-زبانه دکمه های فرمان:
در این زبانه دکمه هایی قرار داده شده است که هر یک را به مختصر معرفی میکنیم.
دکمه تعریف محصول:
با استفاده از این دکمه، فرم بالا نمایش داده می شود که مواردی همچون نام محصول، زمان تولید محصول نهایی(زمان آخرین فرآیندی که روی محصول صورت میگیرد تا محصول نهایی تولید گردد.)، واحد شمارش، منابع کاری مورد نیاز قابل تعریف هستند. در واقع با تعریف محصول، سطح صفر BOM تعریف می شود. به ازای تعریف هر محصول جدید، Sheet جدیدی برای محصول ایجاد می شود که در ادامه میتوانید با استفاده از دکمه فرمان “تعریف BOM محصول” BOM محصول را با جزئیات بیشتر در Sheet ایجاد شده، تعریف کنید.
به عنوان نمونه دو محصول Product1 و Product2 را تعریف کرده ایم. پس از تعریف کردن این دو محصول، جداول آنها مطابق با جداول زیر در Sheet هایی به نام همان محصول ایجاد می شوند. (تعدادی از ستون های این جدول در ادامه تشریح می شوند.)
دکمه منبع کاری:
منبع کاری: به منابعی همچون تجهیزات، ماشین آلات، ابزارها، نیروی انسانی و… گفته می شود که در واحد های زمانی به عملیات تولیدی اختصاص داده می شوند و برگشت پذیر هستند؛ یعنی پس از استفاده در یک واحد زمانی توسط یک عملیات تولیدی میتوانند در واحدهای زمانی دیگر در صورت در دسترس بودن مجددا به سایر عملیات تولیدی اختصاص یابند. مثال: دستگاه تزریق پلاستیک شماره ۱ در زمان T1 تا T10 در دسترس است و به عملیات ۱ اختصاص داده می شود و در زمان T11 تا T25 در دسترس است و به عملیات۲ اختصاص داده می شود.
منابع کاری معمولا در واحدهای زمانی به صورت ثابت در دسترس هستند به عنوان مثال دستگاه تزریق پلاستیک شماره۱ معمولا هر روز در دسترس است مگر اینکه خراب و در حال تعمیر باشد.
- این فرم دارای دو زبانه تعریف منبع و حجم در دسترس است.
در زبانه تعریف منبع، امکان تعریف، ویرایش و حذف کد، نام، واحد شمارش، و حجم در دسترس منابع کاری وجود دارد.
در زبانه حجم در دسترس میتوانید در تاریخ های مختلف عدم در دسترس بودن منابع کاری خود را ثبت نمایید و حجم آنها را کم یا زیاد کنید.
دکمه منبع مصرفی:
منبع مصرفی: منابع خریدنی و تامینی همچون سیمان، پت، میخ و پیچ و… که به عنوان مواد اولیه تهیه می شوند و برگشت ناپذیر هستند. این نوع از منابع در واحد های زمانی مصرف می شوند و مقدار آنها کاهشی است. به عنوان مثال سیمان در واحد زمان T1، ۸۰۰ کیلوگرم در دسترس است و در زمان T2، ۷۰۰ کیلوگرم و در زمان T3، ۴۰۰ کیلوگرم در دسترس است.
- این فرم دارای دو زبانه تعریف منبع و سفارش در راه است.
در زبانه تعریف منبع، امکان تعریف، ویرایش و حذف کد، نام، واحد شمارش، و مقدار موجودی در دسترس واقعی منابع مصرفی وجود دارد.
در زبانه سفارش در راه میتوانید در تاریخ های مختلف مقدار برنامه ای منابع مصرفی دریافتی را وارد کنید. به عنوان مثال، درخواست خرید ۸۰۰ عدد از قطعه X را میدهید و قرار است که در تاریخ T به دست شما برسد.
دکمه تعریف BOM محصول:
از امکانات فوق العاده هوشمند این برنامه این است که شما میتوانید BOM محصول را با دقت بالایی تعریف کنید. همانطور که میدانید، نوع زیر سطوح در BOM محصول به دو دسته هستند:
- تامینی (مصرفی یا خریدنی یا مواد اولیه)– همان منبع مصرفی–
- عملیات تولیدی(مونتاژ)
- تولیدی یا مونتاژ: Prodyct1، B، A،C،D
- تامینی(منابع مصرفی): E،F،G
همانطور که گفته شد، منابع مورد نیاز عملیات تولیدی (مونتاژ) دو دسته کاری و مصرفی هستند:
منابع کاری = منابع تجهیزات = منابع انسانی = منابع ثابت در واحد زمان = منابع غیر تامینی = منابع برگشت پذیر مانند: تجهیزات، ابزارآلات، ماشین آلات و دستگاه ها و…
منابع مصرفی = منابع متریال = منابع متغییر = منابع کاهشی در واحد زمان = منابع تامینی = منابع برگشت ناپذیر مانند: سیمان، پیچ، میخ، چوب، پت و …
تخصیص منابع کاری به عملیات تولیدی، با استفاده از “فرم تعریف BOM” (فرم زیر) انجام می شود. اما برای تخصیص منبع مصرفی به عملیات تولیدی(مونتاژ)، باید زیر سطحی از نوع تامین(مواد اولیه) را در زیر عملیات تولیدی ایجاد کنیم.
نکته ۱ : همواره در راس تمامی شاخه BOM عملیات تولیدی یا مونتاژ قرار میگیرد.
نکته ۲: پایین ترین سطح BOM چنانچه شاخه ای از آن جدا نشود حتما مواد و قطعات تامینی و خریدنی است.
با استفاده از فرم بالا دقیقا مطابق با آنچه در فیلم معرفی گفته شده است میتوانید برای تمامی محصولات تولیدی، BOM تعریف کنید. یعنی؛ برای هر شاخه از قسمت های مختلف محصول مواردی همچون، نام، ضریب مصرف، نوع (تولیدی یا تامینی)، زمان (زمان تولید یا تامین)، واحد شمارش، ذخیره اطمینان(در صورتی که نوع تامینی باشد.)، نوع رابطه با سطح بالا (در صورتی که نوع تولیدی باشد، روابط پایان به شروع و روابط شروع به شروع قابل تعریف هستند.)، تاخیر یا تعجیل با شاخه بالا ( در صورتی که نوع تولیدی باشد، تاخیر با مقدار + و تعجیل با مقدار – قابل تعریف هستند.) و منبع کاری مورد نیاز (در صورتی که نوع تولیدی باشد.) قابل تعریف هستند.
جدول زیر نشان می دهد که برای هر کدام از زیرسطح های تولیدی یا تامینی ورود کدام فیلدها لازم است:
نکته۳: در نتیجه برای عملیات تولیدی و محصول نهایی بایستی حتما از طریق از “فرم تعریف BOM”، منابع کاری مورد نیاز تخصیص داده شوند. ولی با توجه به اینکه امکان تعریف زیرسطح هایی از نوع عملیات تامینی (مصرفی یا خریدنی یا مواد اولیه) در ساختار BOM برای عملیات تولیدی و محصول نهایی وجود دارد ، نیاز نیست که مواد مصرفی لازم برای عملیات تولیدی و محصول نهایی تعریف شوند و تنها کافی است که زیر سطحی از نوع تامین برای عملیات تولیدی ایجاد گردد تا خود برنامه تشخیص دهد که هر عملیات تولیدی به کدام منبع مصرفی نیاز دارد. در واقع منابع مصرفی را در خود ساختار BOM به عملیات تولیدی تعریف و اختصاص می دهیم.
نکته۴: پیشنیاز های عملیات تولیدی به صورت خودکار با توجه به زیر سطح های تعریف شده در ساختار BOM توسط شما، شناسایی می شوند و دیگر نیاز نیست برای هر عملیات تولیدی مجموعه ای از پیشنیازها را ثبت کنیم.
به عنوان مثال در این برنامه ساختار شکست دو محصول Product1 و Product2 را تعریف کرده ایم. عملیات تولیدی C دارای یک پیشنیاز تولیدی D و دارای ۲ منبع مصرفی(ماده اولیه) G و F است.
که پس از تعریف کردن BOM این دو محصول، جداول آنها مطابق با دو جدول زیر کامل می شوند.
توجه کنید که ستون اولویت توسط برنامه تکمیل می شود. برنامه به صورت هوشمند عملیات تولیدی رو همراه با توالی عملیات شناسایی می کند و به آنها عدد اولویت اختصاص و در ستون اولویت قرار می دهد.
دکمه تقویم زمانبندی:
این تقویم امکانات فوق العاده دقیقی همچون زمان شروع زمانبندی، شیفت های کاری، روزهای کاری، اضافه کاری، تعطیلات رسمی و … برای تعریف زمان کاری و غیر کاری در اختیار کاربر میگذارد. امکانات فوق العاده هوشمندی که در فیلم معرفی میتوانید ملاحضه کنید.
دکمه زمانبندی و بروزرسانی:
با استفاده از این دکمه، فرم زیر نمایش داده می شود که دارای دو زبانه ثبت سفارش و زمانبندی تولید و بروزرسانی تولید است.
در زبانه ثبت سفارش و زمانبندی تولید میتوانید با ثبت اطلاعات از سفارش جدید (انتخاب محصول، وارد کردن کد سفارش و تعداد تولید) و کلیک روی دکمه ثبت و زمانبندی، سفارش تولیدی جدیدی را در برنامه زمانبندی قرار دهید. یا اینکه بدون ثبت اطلاعات از سفارش جدید، با کلیک روی دکمه ثبت و زمانبندی، برنامه ریزی زمانبندی را Refresh-تازه- کنید.
در زبانه بروزرسانی تولید با ثبت اطلاعات واقعی تولید از هر سفارش(انتخاب شماره اولویت، تعداد تولید، مقدار موجودی در دسترس منابع مصرفی و تاریخ بروزرسانی) و با کلیک روی دکمه ثبت و بروزرسانی، میتوانید برنامه را به تاریخ جدید Update -بروزرسانی- کنید تا برنامه زمانبندی پیش رو ایجاد گردد.
دکمه گزارش تامین مواد:
با استفاده از این فرم و سیاست های دوره سفارش دهی مواد اولیه میتوانید مشاهده کنید هرکدام از مواد اولیه چه میزانی بایستی تهیه شوند.
از ویژگی های ممتاز دیگری که در این برنامه افزوده شده است میتوان به نمایش Popup Notification یا پنجره های آگاه ساز در تمامی مراحل اجرای زمانبندی اشاره کرد. اینکار علاوه بر آگاه شدن کاربر از وضعیت اجرای برنامه از قفل شدن برنامه اکسل جلوگیری میکند و هنگ کردن در کارش نیست. امکانات فوق العاده هوشمندی که در فیلم معرفی میتوانید ملاحضه کنید.
✅دانلود محصولات و مطالب رایگان:
برای دانلود محصولات رایگان، در سایت ثبت نام و سپس وارد حساب کاربری خود شوید تا لینک های دانلود به شما نمایش داده شود.
✅خرید محصولات غیررایگان:
- ابتدا در سایت ثبت نام و سپس اقدام به ثبت سفارش کنید .
- لینک های دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهند آمد. برای دانلود عجله نکنید هر زمانی وارد حساب کاربری خود شوید، از قسمت تاریخچه سفارشات، به خرید های خود به مدت مادام العمر دسترسی دارید.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید. ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که محصول خریداری شده شما،محصول پستی است،تکمیل فیلد استان+آدرس+کدپستی الزامی است.
- در صورتی که محصول خریداری شده شما،محصول پستی است، مجموعه آموزشی به آدرس پستی شما، پست پیشتاز می شود.
سلام خیلی عالی بود
سلام و درود جناب رحیمی عزیز. ممنون از نظر انرژی بخش شما همراه همیشگی
درود آقای مهندس صمدی
واقعا قدردان شما هستم با این مجموعه آموزشی فوق العاده قوی و تدریس فوق العاده شیرین و جذاب…واقعا این مجموعه آموزشی از لحاظ قیمت بیشتر از این قیمتها ارزشمند است.ممنون و سپساسگزارم به امید آموزش های جدید
ممنون از نظردهی مثبت شما. حوشحالم که مفید واقع شده.موفق باشید.
عالییییییییییییییییییییییییییییییی